Opptakskrav og søknad
Opptakskrav
Lærerutdanning og 2 år relevant praksis.
3-årig bachelorutdanning innen helse- og sosialfag vil bli vurdert.
Søknadskode i lokalt opptak
8973
Om å søke opptak til HVL
Hvorfor studere Samfunnsutfordringer og livskvalitet?
En dypere forståelse for samfunnsutfordringer gir deg muligheten til å tilpasse undervisningen slik at den bedre møter elevenes hverdag. Dette kan bidra til økt engasjement og læring. Kunnskap om samfunnsutfordringer er verdifullt og stadig mer etterspurt i utdanningssektoren.
Hva lærer du?
De tre tverrfaglige temaene i den norske læreplanen (LK20) tar utgangspunkt i «aktuelle samfunnsutfordringer som krever engasjement og innsats både hos enkeltmenneske og fellesskapet». Disse samfunnsutfordringene har sammenheng med livskvalitet og fremtidsutsikter, både for enkeltmennesker og for vårt samfunn. En sentral problemstilling i dette emnet er hvordan skolen kan knytte utfordringer og dilemmaer til elevens livsverden, både i deres nærmiljø, så vel som til nasjonale og globale forhold.
Emnet utforsker sammenhengen mellom folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap, og bærekraftig utvikling.
Gjennom teori og praktiske eksempler ser vi på hvordan skolen kan belyse disse temaene i et helhetlig perspektiv, både gjennom undervisning i hvert
enkelt fag og i arbeid på tvers av fag.
Målgruppe
Målgruppen for videreutdanningen er lærere, skoleledere og andre som arbeider i grunnskolen og i videregående opplæring.
Søk om støtte fra Utdanningsdirektoratet
Som lærer kan du søke om frikjøp (vikar- eller stipendordning) til å ta videreutdanning ved siden av full jobb. Du kan også søke om midler til å få dekket studieavgiften. Søknad på utgifter må bekreftes av arbeidsgiver.
Innen 1.mars må du søke via søknadsskjemaet til Udir
- Velg "annet studietilbud"
- Velg vikar- eller stipendordning
- Skriv inn beløp for studieavgift
- Du må også søke på studiet direkte til oss innen 15.april
Undervisningsform
Studiet er organisert med en blanding av digitale og fysiske samlinger. Kurset vil starte i midten av høstsemesteret, og avsluttes med eksamen midt i vårsemesteret.
De digitale samlinger gjennomføres fire ganger, og er en gjennomgang av innholdet i hver av de fire modulene. Disse samlingene blir i Zoom, og gjennomføres på kveldstid.
De fysiske samlingene gjennomføres tre ganger på campus Bergen, og alle tre samlingene varer en hel dag. De fysiske samlingene vil inneholde varierte læringsaktiviteter, som forelesninger og presentasjoner, samt
samarbeidsoppgaver, gruppeframlegg, praktiske øvelser og andre studentaktive læringsaktiviteter. Refleksjon og erfaringsdeling vil stå sentralt i studiet.
Mellom samlingene vil studentene ha læringsaktiviteter de skal gjennomføre individuelt, i grupper eller på eget arbeidssted. Læringsplattformen Canvas vil bli brukt til kommunikasjon mellom faglærere og studenter.
Hvordan er studiet bygd opp?
Studiet er bygd opp rundt fire moduler:
1. Kontekst - «aktuelle samfunnsutfordringer» i læreplanen: Utdyping av bakgrunnen for at «aktuelle samfunnsutfordringer» kom inn overordnet del av læreplanen (LK20), om innholdet i de tre tverrfaglige temaene, og om erfaringer som er gjort i norsk skole med LK20.
2. Livskvalitet - en begrepsgjennomgang: Ulike faglige perspektiver på hva livskvalitet er, og hva som påvirker livskvalitet livsmot og fremtidsutsikter, både hos den enkelte og i et større fellesskap.
3. Kollektive livsfortellinger i vår tid: Kulturelle trender og aktuelle utviklingstrekk er med på å forme fortellinger om livet igjen som preger forventinger til livet, til hverandre og til samfunnet som skapes i
fellesskap. Hvilke ulike innfallsvinkler bruker vi til å definere problemforståelser og mulige løsninger eller tiltak?
4. Konkrete eksempler på potensiale i tverrfaglig læring: Det finnes mange ulike eksempler på hvordan profesjonsfellesskapet kan arbeide med livskvalitet og framtidsforventninger i et tverrfaglig og helhetlig perspektiv. Denne modulen gir mulighet til å konkretisere tematikken i studentenes egen arbeidshverdag, enten gjennom et arbeid rettet mot sitt kollegafellesskap eller sin egen elevgruppe.
Studiet har et utviklings- og praksisorientert fokus med vekt på videreutvikling av studentenes kunnskaper, holdninger og handlingskompetanse. Dette forutsetter egenaktivitet på og mellom samlingene, i tillegg til noe samarbeid i grupper mellom samlingene.
Samlinger
Det blir tre fysiske- og fire nettsamlinger i løpet av høst 2024 og vår 2025:
Fysiske samlinger, hel dag kl.10-16
- Torsdag 24. oktober
- Torsdag 21. november
- Torsdag 13. februar
Nettsamlinger, kl. 18-20 - Torsdag 17. oktober
- Torsdag 14. november
- Torsdag 9. januar
- Torsdag 6. februar
Arbeidskravene på studiet er tett knyttet opp til samlingsdagene, vi oppfordrer derfor til oppmøte på alle samlinger.
Pensum
Du vil få mer informasjon om pensum ved studiestart.
Eksamensform
Fire arbeidskrav og en muntlig eksamen, individuelt eller i gruppe.
Studieavgift og betaling
Merk: Studier med studieavgift har ekstra krav og vilkår knyttet til seg, og du må derfor lese godt gjennom reglene for studier med studieavgift.