Hopp til innhald

MAU802N Matematikk 1, emne 2 - Læring i matematikk

Emneplan for studieåret 2022/2023

Innhold og oppbygning

Studiet inngår i satsingen Kompetanse for kvalitet. Strategi for videreutdanning for lærere og skoleledere frem mot 2025. I Matematikk 1 møter studentene matematikkdidaktiske og matematikkfaglige tema som er relevante for matematikkundervisning på trinnene 5-10. Gjennom studentaktive metoder legger studiet opp til å stimulere til utprøving av undervisningsmetoder i egen praksis. Emnebeskrivelsen for Matematikk 1 bygger på Nasjonale retningslinjer for grunnskulelærerutdanningen (oppdatert 2018), rammeplan for grunnskulelærerutdanningen og gjeldende læreplanverk. Matematikk 1 for 5.-10.trinn består av to emner på 15 studiepoeng: 

  • MAU801N Matematikk 1, emne 1 - Lærerens undervisningskompetanse i matematikk
  • MAU802N Matematikk 1, emne 2 - Læring i matematikk

Studiet er erfaringsbasert og forskningsbasert. I studiet arbeides det med matematikklæring, i tråd med gjeldende læreplan Kunnskapsløftet 2020, hvor det vektlegges kreative, engasjerende og utforskende læringsaktiviteter samt meningsfulle matematiske samtaler med og mellom elever. Studentene skal møte digitaliseringens muligheter og reflektere rundt hvordan digitale verktøy kan brukes for å videreutvikle matematikkfaget.  

I emne 2 arbeides det med de matematiske temaene geometri, måling, statistikk og sannsynlighetsregning. Dette innebærer arbeid med grunnleggende geometriske begreper og bruk av argumentasjon og bevis i tilknytning til disse. Sentralt er også arbeid med beskrivende statistikk og sannsynlighetsregning. Studentene skal skaffe seg innsikt i bruk av statistikk i samfunnet, barns sannsynlighetsbegreper og hva som kjennetegner tilfeldighet og usikkerhet. Videre vil de matematiske temaene knyttes til problemløsning, algoritmisk tenkning og programmering bli et faglig og didaktisk perspektiv.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har

  • omfattende kunnskap om matematikken elevene arbeider med på trinn 5-10, knyttet til geometri, måling, statistikk og sannsynlighetsregning.
  • kunnskap om ulike representasjoner og betydningen bruk av og overganger mellom representasjoner kan ha for elevers læring, knyttet til geometri, måling, statistikk og sannsynlighetsregning.
  • kunnskap om matematiske læring- og utviklingsprosesser og hvordan legge til rette for at elever kan ta del i slike prosesser
  • kunnskap om hvordan grunnleggende ferdigheter medvirker til utviklingen av matematisk kompetanse
  • kunnskap om matematikkfagets innhold på de ulike trinnene i grunnskolen og i videregående skole og kunnskap om overgangene fra barnetrinn til ungdomstrinn og fra ungdomstrinn til videregående skole, knyttet til geometri, måling, statistikk og sannsynlighetsregning
  • kunnskap om hvordan bruk av digitale ressurser påvirker innholdet, arbeidsmetoder og vurdering i matematikkfaget  
  • kunnskap om algoritmisk tenkning og programmering som metode i problemløsningsprosesser

Ferdigheter

Studenten kan

  • planlegge, gjennomføre og vurdere matematikkundervisning for alle elever på trinn 5-10, med fokus på variasjon og elevaktivitet, forankret i teori og praksis
  • bruke arbeidsmåter som fremmer problemløsning, elevenes undring, kreativitet og evne til å arbeide systematisk med utforskende aktiviteter, begrunnelser, argumenter og bevis
  • analysere og vurdere elevers tenkemåter, argumentasjon og løsningsmetoder ut fra ulike perspektiv på kunnskap og læring
  • vurdere elevenes måloppnåelse med og uten karakterer, begrunne vurderingene og gi læringsfremmende framovermeldinger

Generell kompetanse

Studenten har

  • innsikt i matematikkfagets betydning for demokrati, medborgerskap og utvikling av kritisk demokratisk kompetanse, og innsikt i lærerens bidrag til å utvikle elevenes digitale dømmekraft

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Emne 2 går over ett semester, og er et rent nettstudium.

Studiet vil organiseres med ukentlige nettsamlingene (både synkrone og asynkrone), og gjennom arbeid i studiegrupper. Vi bruker læringsplattformen Canvas og videokonferansetjenesten Zoom for kommunikasjon. Studentene vil få en innføring i Canvas og Zoom etter opptaket.

Arbeidet vil veksle mellom forelesninger, studentaktive arbeidsformer, veiledning og nettdiskusjon. Arbeidsformene skal vektlegge muntlighet, skriftlighet og visualisering. Det knyttes forskjellige krav til dokumentasjon til de ulike arbeidsformene. Eksempler på dette kan være muntlig fremlegg, skriftlig innlevering og video. Arbeidsformen vil avspeile at matematikk har en teoretisk og praktisk dimensjon. De skal være preget av at matematikk sees på som en skapende prosess. Gjennom eksperimenterende og utforskende tilnærminger søker en å stimulere matematisk og didaktisk kreativitet. Studentene vil bli kjent med ulike digitale læremidler til bruk i matematikkundervisningen på ungdomstrinnet, og digitale hjelpemidler til bruk i arbeidet med studiet.

Det forventes at studentene er til stede og deltar aktivt på alle samlingene, er aktive i nettdiskusjoner og bidrar til det faglige miljøet i studiet.

Studiet setter også krav til selvstudium. Ikke hele pensumet vil bli gjennomgått og deler av studieenhetens pensum må leses som selvstudium.

Obligatorisk læringsaktivitet

Emne 2 har tre læringsaktiviteter knyttet til matematikkfaglige- og didaktiske tema. Enkelte læringsaktiviteter krever utprøving i egen/lånt klasse i matematikk.

  • Ett av læringsaktivitetene skal omhandle utprøving i egen klasse, og erfaringsdeling med andre studenter på seminar.
  • Ett av læringsaktivitetene skal omhandle arbeid med digital kompetanse i matematikkfaget

Studenter som ikke får godkjent de obligatoriske læringsaktivitetene, kan få ett nytt forsøk underveis i studieåret, men maksimalt to forsøk per semester. Godkjent læringsaktivitet er gyldig i tre påfølgende semester.

Vurderingsform

Individuell muntlig eksamen, ca. 25 minutter, nettbasert.

Ved sensur av emnet blir det brukt karakterene A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler