Studieavgift for internasjonale studenter
Studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits, som starter på studier ved HVL må betale studieavgift til Høgskulen på Vestlandet.
HVL krever studieavgift fra studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits.
Studieavgiften vil ikke påvirke studenter som er tatt opp til studieprogram ved universitetet eller utvekslingsstudenter fra samarbeidsuniversiteter før høsten 2023.
Du behøver ikke betale studieavgift dersom:
- Du er utvekslingsstudent
- Du begynte på studier i Norge før 2023
- Du har statsborgerskap fra EU/EØS eller Sveits
- Hvis du har permanent oppholdstillatelse i Norge eller annen spesiell tilknytning til Norge i henhold til unntakslisten nedenfor
Hvor høy blir studieavgiften?
Søkere som mottar tilbud om opptak, vil få informasjon om den nøyaktige studieavgiften for sitt studieprogram i forbindelse med tilbudet.
Gjeldende satser for studieåret 2024/2025 er basert på de ulike studiekategoriene:
Kategori F - 130 000 NOK per år
Kategori E - 160 000 NOK per år
Kategori D - 180 000 NOK per år
Kategori C - 260 000 NOK per år
Kategori B - 380 000 NOK per år
Kategori A – 500 000 NOK per år
Det er mulig å finne oversikt over priskategorier for ulike studier på DBH.no
De oppgitte satsene gjelder studieprogram. For enkeltemnestudenter settes studieavgiften på grunnlag av fagområdet og antallet studiepoeng for hvert emne sammenlignet med et fulltidsstudium.
Studieavgiftene vil bli justert årlig.
HVL tilbyr ingen former for stipend som dekker studieavgifter. Studiestedene er juridisk forhindret fra å bruke bevilgningen vår til studentstipender. Regjeringen har varslet at den vil vurdere spørsmålet om nasjonale stipend for senere studieår.
Hvordan betale studieavgiften?
Studieavgiften skal betales i sin helhet før hvert studieår. Det er ikke mulig å betale studieavgiften i avdrag.
Søkere fra land utenfor EØS og Sveits som har svart ja til tilbud om opptak vil få en faktura på e-post. Fakturaen vil gi informasjon om hvordan studieavgiften skal betales.
Det kan ta inntil tre uker før universitetet har registrert innbetalingen, avhengig av bankforbindelsen.
Når HVL har registrert innbetalingen, vil vi sende en bekreftelse på e-post som kan brukes som dokumentasjon ved søknad om studentvisum, jf. nedenfor.
Dersom du har betalt studieavgiften, men senere må trekke deg fra studieplassen, kan du søke om å få studieavgiften refundert innen 1. september. Vi vil legge ut informasjon om hvordan du søker om refusjon i rimelig tid.
Unntak
Noen søkere vil være unntatt fra å betale studieavgifter basert på opphold i Norge eller annen nær tilknytning til Norge. Søknadene blir behandlet på grunnlag av universitets- og høyskoleloven og den nasjonale forskriften om utdanningsstøtte.
Søkere som har fått tilbud om opptak og svart ja på tilbudet kan søke om unntak fra 14. april 2024. Informasjon om hvordan du søker om unntak blir sendt ut sammen med fakturaen for betaling av studieavgift.
Dersom du får innvilget unntak, vil du motta en bekreftelse som kan brukes som dokumentasjon ved søknad om studentvisum, jf. nedenfor.
De følgende gruppene kan få innvilget unntak:
Du er statsborger i et EU-/EØS-land eller Sveits
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du er statsborger i et EU- eller EØS-land eller i Sveits.
Du har permanent oppholdstillatelse i Norge
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du har permanent oppholdstillatelse i Norge.
Du har opphold på grunnlag av beskyttelse (asyl)
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du har opphold i Norge på grunn av beskyttelse (asyl), sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.
Du har opphold som familiemedlem til en EU/EØS-borger
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du har oppholdstillatelse som familiemedlem til en EU/EØS-borger. EU/EØS-borgeren må ha et annet grunnlag for opphold i Norge enn studier.
Du har opphold på grunn av familieinnvandring
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du har oppholdstillatelse på grunn av familieinnvandring. Personen du har familieinnvandring til må enten være norsk statsborger eller utenlandsk statsborger med annet grunnlag for opphold i Norge enn studier.
Du trenger heller ikke å betale studieavgifter hvis du har fått fortsatt oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag etter utlendingsloven § 53.
Du er gift med, eller er samboer og har felles barn med en norsk statsborger.
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du:
- er gift med, eller
- er samboer og har felles barn med en norsk statsborger.
Både du og din ektefelle/samboer/partner må bo i Norge.
Du har arbeidet i Norge minst to år på fulltid
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du i en opptjeningstid på minst 24 måneder har hatt sammenhengende fulltidsarbeid i Norge, vært bosatt i og betalt skatt til Norge. Du må ha hatt oppholdstillatelse som arbeidstaker i opptjeningsperioden. Det skal ikke være opphold i opptjeningsperioden eller mellom opptjeningsperioden og studiestart. Det kan likevel gjøres unntak for opphold på inntil 1 år ved sykdom eller fødsel.
Au pair-arbeid regnes ikke som fulltidsarbeid.
Du har studert i Norge minst tre år på fulltid
Du trenger ikke å betale studieavgifter hvis du i en opptjeningstid på minst 36 måneder har vært bosatt i og vært i utdanning i Norge og bestått utdanning tilsvarende 3 års fulltidsutdanning. Det skal ikke være opphold i opptjeningstiden eller mellom opptjeningstiden og studiestart. Det kan likevel gjøres unntak for opphold på inntil 1 år ved sykdom eller fødsel. Søkeren kan i opptjeningstiden ikke ha mottatt støtte til utdanningen fra offentlige utdanningsstøtteordninger eller norske offentlige støtteordninger for utvikling.
Du er britisk borger og bosatt i Norge før 31.12.2020
I en overgangsperiode som varte til 2020 skulle Storbritannia behandles som om det fortsatt var medlem av EU og EØS. Hvis du er statsborger i Storbritannia, som hadde rett til å oppholde seg i Norge i henhold til EØS-avtalen før utløpet av overgangsperioden (31.12.2020), trenger du ikke å betale skolepenger. Du må også ha oppholdt deg i Norge.
Hvis du kom til Norge 1. januar 2021 eller senere, er du ikke fritatt fra å betale studieavgifter.
Søke om studietillatelse
Ved søknad om oppholdstillatelse for studier (studietillatelse), må søkere som har fått tilbud om opptak dokumentere sin økonomiske evne til å dekke levekostnader i Norge. Dette kommer i tillegg til studieavgiftene.
Det gjeldende kravet til Utlendingsdirektoratet (UDI) er 137 907 kr per år (justert årlig). Du finner mer informasjon om hvordan du søker på nettsiden til Utlendingsdirektoratet