Kunnskapsoppsummeringer
Mengden av forskning som publiseres hver dag innen alle typer forskning er enorm, og dette skaper et behov for gode kunnskapsoppsummeringer.
En systematisk og transparent oppsummering av forskning er viktig for bruken av forskning (kunnskapsbasert praksis) i offentlig og privat praksis, for prioritering av nye forskningsspørsmål og tolkning av nye resultater (Evidence-Based Research), for prioritering av emner og pedagogiske tilganger i utdanning og for utvikling av bæredyktige politikker (for eksempel innen klima og biodiversitet).
Mengden av forskning som publiseres hver dag innen alle typer forskning er enorm. Det er viktig at vi finner måter for å prioritere den nødvendige og relevante forskningen for å sikre bærekraft også innen forskning. Det er også viktig at sikre en kunnskapsbasert praksis innen både offentlig og privat sektor, noe som forutsetter en systematisk og transparent adgang til ny kunnskap. En kunnskapsbasert politikkutvikling innebærer en kombinasjon av politiske synspunkter, praktiske og økonomiske vilkår og ikke minst adgang til en upartisk oppsummering av den beste kunnskapen fra forskningen.
En syntese av forskning innen et bestemt felt er nettopp den minste kunnskaps-enheten som etterspørres innen de nevnte arenaer, som praksis, forskning, utdanning og bæredyktige politikker. Kunnskapen er i en slik kunnskapsenhet presentert systematisk, gjennomsiktig, oppsummert og ikke iblandet spesifikke posisjoner. Dette er den eneste metoden vi kjenner i dag som kan formidle en samlet oppsummering av kunnskapen så den kan anvendes direkte i beslutningsprosessene. Forskningsbasert kunnskap er jo ikke den eneste faktoren i beslutningsprosessene, men den faktoren som alltid må være med uansett hvilke andre faktorer som også behøves.
Dette er grunnen til at HVL satser spesielt på kunnskapsoppsummeringer, og har etablert samarbeidsavtaler med både Cochrane Norway og EBRNetwork. HVLs hub for kunnskapsoppsummeringer er en del av fagseksjonen for kunnskapsbasert praksis og dermed tilknyttet HVLs fagseksjon ved Institutt for helse og funksjon som nettopp jobber med en kunnskapsbasert tilgang innen praksis, undervisning og forskning.
Ved HVL gjøres det nå en ekstra satsing på kunnskapsoppsummeringer. Høsten 2023 overtok HVL lederskapet av Cochrane Norway fra Folkehelseinstituttet, og høgskulen leder også Evidence-Based Research Network (EBRNetwork), som har som mål å fremme bruk av kunnskapsoppsummeringer innen forskning for å sikre mer relevant og nyttig forskning.
Cochrane Norway og EBRNetwork er en del av fagseksjonen for kunnskapsbasert praksis ved Institutt for helse og funksjon, som nettopp jobber med en kunnskapsbasert tilnærming innen praksis, undervisning og forskning.
Cochrane Norway
Cochrane er en internasjonal, ideell organisasjon som har som mål å hjelpe folk med å ta velinformerte beslutninger i spørsmål knytte til helse og sykdom.
Dette skjer gjennom å utarbeide, oppdatere og sikre lett tilgang til systematiske oversikter om effekten av helsetiltak. Målgruppen er pasienter, publikum, helsepersonell, politikere og helsemyndigheter.
Den norske delen av Cochrane, Cochrane Norway, har base ved Høgskulen på Vestlandet, og ledes av førsteamanuensis Kristine Berg Titlestad.
EBRNetwork
EBRNetwork står for Evidence-Based Research Network og har som formål å fremme bruk av kunnskapsoppsummeringer innen forskning for å sikre mer relevant og nyttig forskning.
Når ny forskning planlegges trenger forskere kunnskapsoppsummeringer for å begrunne behovet. Kunnskapsoppsummeringen vil nemlig kunne vise om det er behov for mer forskning eller ikke, i det en systematisk gjennomgang av alle tidligere liknende studier vil vise om vi er sikre på resultatet eller ikke, på samme måte som en kunnskapsoppsummering av kvalitative studier kan vise hvordan sluttbrukene opplever helse og sosiale tiltak. Begge deler er nødvendige for verdifull forskning.