Hvordan musikk i skolen kan bidra til å fremme et inkluderende skolemiljø for nyankomne elever
Felicity Burbridge Rinde disputerer den 2.6.2023 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen «Inclusive socio-musical spaces: An ethnographic case study of newly arrived migrant children’s musical engagement in a Norwegian primary school».
I studien undersøker Rinde hvilke roller musikkaktiviteter kan spille i arbeidet med nyankomne elever i innføringsklasser i barneskolen. Formålet med avhandlingen er å undersøke hvordan musikk i skolen kan bidra til å fremme et inkluderende skolemiljø for nyankomne elever. Studien setter søkelys på hvordan elever i innføringsklasser bruker musikkaktiviteter til å skape en følelse av tilhørighet. Den undersøker også hvordan lærere og skoleledere ved en skole med en innføringsklasse ser på musikk i skolen som et inkluderingsverktøy, og utforsker hvilke utfordringer de støter på i forsøket på inkluderende praksiser med denne elevgruppen.
Funnene viser at elever i innføringsklassen bruker musikk for å presentere seg selv for sine omgivelser, få utløp for kreativitet, prøve ut nye roller, minnes slekt og sitt opprinnelsesland, og oppleve tilhørighet. Studien viser at selv om deltakelse i musikkaktiviteter i skolen potensielt kan fremme sosial inkludering av nyankomne elever og bidra til opplevelser av tilhørighet, fellesskap og mestring, er det ikke alltid slik. Musikkaktiviteter i grunnskolen kan også ha en ekskluderende virkning, bl.a. når skolens ansatte har en felles taus forståelse for hva musikk «er», eller hva som utgjør kulturelt aksepterte måter å forholde seg til musikk på i klasserommet. På samme måte som at funnene tyder på at musikk kan fungere som tilhørighetsmarkør i skolen, kan musikk også signalisere mangel på tilhørighet og skape utenforskap ved at musikken som spilles, synges og høres i skolen ikke gjenspeiler mangfoldet i klasserommet. Studien belyser ulike utfordringer ved forsøk på inklusive praksiser i det flerkulturelle klasserommet tross gode intensjoner.
Studiens viktigste bidrag er et analytisk rammeverk om åpne, inkluderende sosiomusikalske rom som Rinde utarbeider gjennom avhandlingen for å avdekke inkluderende og ekskluderende trekk ved musikk i skolen. Avhandlingen synliggjør utfordringer som kan stå i veien for tilrettelegging av åpne, inkluderende sosiomusikalske rom i skolen. Rinde finner slike utfordringer på både det individuelle, det organisatoriske og det diskursive planet. En klar anbefaling på grunnlag av funnene i denne studien er at en søker å skape nye kulturuttrykk i klasserommet gjennom kreative og samarbeidende arbeidsmåter.
Veiledere:
- Professor Catharina Christophersen, Høgskulen på Vestlandet
- Professor Ailbhe Kenny, Mary Immaculate College, Irland
- Professor Vibeke Solbue, Høgskulen på Vestlandet
Prøveforelesning 2.juni 2023 kl. 09.00
Sted: HVL Campus Bergen, Auditorium 13 (F119) i K1.
Discuss your conceptual framework of “inclusive socio-musical spaces” in relation to other notions and theorizations of space (e.g. “third space”) recently used and developed within music education research and scholarship.
Disputas 2.juni 2023 kl. 10.30
Sted: HVL Campus Bergen, Auditorium 13 (F119) i K1.
Bedømmelseskomite:
- Professor Sidsel Karlsen, Norges musikkhøgskole
- Professor Oscar Odena, University of Glasgow
- Professor Bodil Elise Ravneberg, Høgskulen på Vestlandet (leder)
Det vil være mulig å følge prøveforelesning og disputas via Zoom webinar (Webinar ID: 670 3761 1322, Passcode: 054817).